24.5.2013 Potapljaški izpit

V mesecu aprilu in maju smo potapljači opravili usposabljanje za pridobitev višjih kategorij potapljaških licenc pri mednarodnem inštruktorju Karabaš Boško po programu United-Diving Instructors in CMAS. Opravljali smo P1,P2,P3 in P4 stopnjo. Veseli smo, da so se trije naši operativni gasilci odločili postati potapljač in se uspešno usposobili in pridobili licenco P1. Za potapljača P2 se je usposobil eden član, za potapljača P3 štirje in potapljača asistenta inštruktorja P4 pa kar pet potapljačev. Teoretični del usposabljanja je potekal v učilnici PGE-ja pod vodstvom Karabaš Boškota, predavatelja Galič Miroslava in absolventko medicine Unetič Saro, ki je z odliko predstavila fiziologijo in psihologijo potapljanja ter narkotično delovanje dušika na telo. Praktičen del vaj pa smo izvajali na bazenu OŠ Leskovec. Zaključne izpite pa smo opravljali od 24 do 26.05.2013 v kraju Šilo na otoku Krku. V sklopu tega usposabljanja smo se še potapljači z licenco P3 in P4 dodatno usposobili za potapljanje z suho potapljaško obleko in uporabo celo-obrazne maske.

Poleg omenjenega usposabljanja smo naknadno uspešno opravili obnovitveni tečaj reševalca iz vode in v vodi ter drugih voda po modulu D katerega je nosilec usposabljanja URSZS na Igu. Obnovo licence smo opravili štirje potapljači reševalci in prav tako smo štiri potapljače napotili na usposabljanje za pridobitev licence reševalca na vodi in iz vode, tako da trenutno enota šteje osem reševalcev iz vode in na vodi.

Še posebej smo ponosni, da smo se udeležili usposabljanja potapljača reševalca kateri nosilec usposabljanja je URSZS. Usposabljanje je potekalo na visokem nivoju pod vodstvom visoko kvalificiranih inštruktorjev. Teoretični in praktični del usposabljanja je potekal na bazenu ICZR na Igu pri Ljubljani. Zaključni izpit pa smo opravili pred potapljaškim centrom NORIK SUB v Piranu. Kljub visokim kriterijem inštruktorjev smo usposabljanje uspešno opravili, tako da ima PGE Krško trenutno osem vrhunsko usposobljenih potapljačev reševalcev, ki so 24-ur v pripravljenosti za posredovanje nesreč na vodi in pod vodo v Posavski regiji. Po potrebi večjega števila potapljačev reševalcev pa lahko posredujemo po celotni državi.